VšĮ „Lazdijų turizmo informacinis centras“

Paroda #mES20, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų sukakčiai

Parodos

Paroda eksponuojama Lazdijų viešosios bibliotekos Konferencijų salėje (II a.).
Parodos laikas: 2024 m. rugpjūčio 13 d. – spalio 13 d.
****
Paroda #mES20, skirta Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 20 metų sukakčiai, pasakoja apie ilgą ir sudėtingą kelią, kurį atkūrusi nepriklausomybę nuėjo Lietuva, siekdama integruotis į Europos Bendriją.
Pradėjusi nuo disidentinių ir pogrindinių judėjimų, kovojusių už nepriklausomybę ir tarptautinį pripažinimą, Lietuva žengė pirmuosius žingsnius į Europos Bendriją, siekdama politinio ir ekonominio stabilumo bei tarptautinio palaikymo.
Paroda vaizdžiai pristato, kaip buvo kuriamos ir stiprinamos santykių su Europos Bendrija gijos, pradedant pirmaisiais oficialiais susitikimais ir sutarčių pasirašymu, baigiant derybomis dėl narystės Europos Sąjungoje ir visuomenės nuomonės formavimu šiuo klausimu. Ypatingas dėmesys skiriamas 2003 m. referendumui – jis itin reikšmingas Lietuvos narystei Europos Sąjungoje – ir pirmiesiems metams Europos Sąjungoje, lėmusiems daugybę tiek politinės, tiek ekonominės šalies plėtros pokyčių.
Ekspozicija taip pat atspindi visuomenės požiūrių įvairovę eurointegracijos klausimu, pateikdama prieštaravimus ir palaikymą, su kuriuo susidūrė šalis siekdama Europos Sąjungos narystės. „Namų darbai“, tokie kaip Ignalinos atominės elektrinės uždarymas ar žemės pardavimo užsieniečiams reguliavimas, parodo, kokius iššūkius Lietuva turėjo įveikti integracijos procese.

Lazdijų viešosios bibliotekos Konferencijų salėje pateikiama paroda #mES20 – tarsi gidas, kviečiantis lankytojus susimąstyti apie Lietuvos kelią į Europą, narystės Europos Sąjungoje reikšmę.